dimarts, 15 de maig de 2018

La Dansada dels Gegants de Vilanova

Aquest dissabte 19 de maig la colla de geganters i geganteres de Vilanova i la Geltrú celebra la primera edició d’un nou acte anomenat “La Dansada dels Gegants de Vilanova”.

A la Dansada, els Gegants de Vilanova (Grossos i Petits) conviden una parella o un grup de gegants a la seva antiga casa que era l’església de Sant Antoni on eren guardats al llarg del segle XVIII. Els primers convidats són el Gegants nous i vells de Molins de Rei, colla amb la que tenim molts vincles i que ens fan l’honor de portar les seves dues parelles de gegants, fet molt inusual.

L’acte consistirà en una petita cercavila durant la qual recorrerem carrers de la Vilanova més antiga, tot finalitzant a l’interior del temple amb unes ballades de les parelles dels gegants participants. Els horaris són els següents:

  • 18:30. Plantada a la Plaça de les Neus
  • 19:15. Inici de la cercavila amb el següent recorregut: pl. de les Neus, c. de Sant Gregori, pl. de les Cols, c. de Montserrat, c. de Sant Pere, c. del Comerç, c. de l’Església i pl. de Sant Antoni
  • 20:15. Entrada a l’església de Sant Antoni de les parelles participants
  • 20:30. Inici de la ballada de lluïment dels Gegants de Molins de Rei i presentació de la Sardana dels Gegants de Vilanova amb el Grup de Dansa de Vilanova
El final serà la part més destacada de l’acte i també la que li dóna nom, ja que la colla presentarà una nova dansa amb la col·laboració del Grup de Dansa de Vilanova i la Geltrú. Vuit balladors i balladores dansaran a la vegada amb les dues parelles de gegants de la ciutat al so de la SARDANA DELS GEGANTS DE VILANOVA, peça musical que és l’adaptació a sardana de la música de la Dansa dels Gegants realitzada pel mestre Joaquim Serra (1907-1957).

A nivell musical, la novetat més gran és que els Gegants Grossos de la ciutat aniran acompanyats durant el recorregut per la Cobla Maricel, donant un toc peculiar a la cercavila. La Cobla també interpretarà en directe la sardana en el moment de realitzar La Dansada. Els Gegants Petits aniran acompanyats dels Grallers de Santa Madrona i Molins de Rei per Clau de Mar.

Volem agrair la feina d’en Pere Seda, que ha fet l’adaptació coreogràfica del ball dels gegants amb el grup de Dansa, al rector Pere Milà per obrir-nos les portes de l’església i la seva predisposició, al Grup de Dansa per la seva energia i ganes de realitzar La Dansada al nostre costat i als amics dels Gegants de Molins de Rei per acompanyar-nos en aquesta nova aventura.