Colla de Geganters de Vilanova i la Geltrú

Gegantons de Vilanova

Els Gegantons de Vilanova, també coneguts com a Gegants Petits, són l'Hereu i la Pubilla. A sota pots trobar-hi algunes images.


Història dels Gegantons de Vilanova

Els gegantons de Vilanova i la Geltrú van ser estrenats el 26 d’agost del 1771 en honor a la benedicció de la primera part del nou temple parroquial de Sant Antoni Abat. Van esser construïts per Francesc Amich de Barcelona cobrant-ne 134 lliures, segons consta al Llibre de Comptes de la parròquia.

El 1831 el tintorer de Sitges, Antoni Servet, li va retenyir el vestit a la pubilla. El 1863 els gegantons estrenen nova indumentària després d’anys d’espera. La gegantona passa a portar un elegant vestit de seda blau i capell, el gegantó un paletó de color beix fosc i barret negre de mitja copa. Representen uns fadrins de casa adinerada, però amb un vestuari de gust vuitcentista. Aquesta indumentària perdura en el temps, amb la excepció del 1866 que a la Pubilla se li canvia el capell per una mantellina blanca.

El 1888 el grup “The Trankil Club” enllesteixen la restauració dels vestits dels gegantons. Al igual que els vestits dels gegants grossos aquesta feina se li encarrega al pinto Sugranyés. L’Hereu canvia el paletó per un gambetó negre i el barret per una barretina morada (canviada més endavant per una de color vermell), i la Pubilla va deixar el vestit de damisel·la adinerada per passar a portar el vestit regional, així quedaren com a parella de pagesets catalans. Aquests vestits es van fer a la botiga de teixits “Cal Manco”.

El 1902 en motiu de la seva participació en el Concurs de Barcelona a l’Hereu se li canvia el gambetó malmès pel pas del temps. L’última reparació important es va dur a terme per subscripció popular el 1916, a on Anton Estalella va dur a terme una sèrie d’accions per recollir fons per reparar els gegantons com per exemple sessions de cinema infantil. Les perruques les va fer Salvador Vivó. Finalment per la Festa Major van estrenar nous teixits i l’Hereu recuperava la barretina de color morada. Fins a la Guerra Civil apareixen al costat dels Gegants Grossos en les celebracions pròpies de Vilanova i la Geltrú fins que l’any 1936 camí de Barcelona esclata la Guerra i els nostres gegants són abandonats a la seva sort juntament amb el Drac i la Mulassa.

L’any 1948 un grup de persones del “Fomento Villanovés” van recuperar per la Festa Major les dues parelles de gegants, la obra es va realitzar a la casa “el Ingenio” de Barcelona i l’escultor fou en Lluís Sabadell. Per tant els Gegantons tornaven a la ciutat. En aquests 60 anys l’Hereu i la Pubilla han format part del seguici de Vilanova i la Geltrú i han representat la nostra ciutat en desenes de ciutats i pobles d’arreu de Catalunya.

Els últims canvis de vestits es van fer l’any 1996 realitzats per la senyora Elisa i el 2001 per en Ramón Roig. No han perdut la seva imatge de pagesets catalans que perdura des de el 1916. La seva última restauració de testes va ser el passat 2008, realitzada per Jordi Grau de Terrassa en el seu taller “El Drac Petit”.

Torna a la pàgina principal

Fotografies

Gegantons de Vilanova
Gegantons de Vilanova
Gegantons de Vilanova

Torna a la pàgina principal