Colla de Geganters de Vilanova i la Geltrú

Gegants del Carnaval

Els Gegants del Carnaval són els Gegants de la Cuyna Vella.. A sota pots trobar-hi algunes images.


Història dels Gegants de la Cuyna Vella

A finals del segle XIX a Vilanova existia una societat anomenada “La Cuyna”. Aquesta es va dividir i es va crear la societat “La Nova Cuyna”, un temps més tard aquesta entitat es va tornar a separar creant-se la societat humorística “La Cuyna Vella”. Aquesta entitat vas ser molt activa dins del nostre Carnaval i l’any 1892, pel Dijous Gras, van estrenar una parella de Gegants amb la finalitat de que prenguessin part anualment en les festes del nostre Carnaval. Els dos gegants anaven vestits de cuiners i d’aspecte grotesc i burlesc. Van esser modelats per l’escultor vilanoví German Roig, els bastiments els va fer Francesc Segalà, pintats per Ramón López i els vestits els va realitzar el sastre Joan Rosich. Feien una alçada aproximada de 3 metres. Van participar durant alguns anys activament en els diferents actes, també en alguna cavalcada, fins que el 1895 l’entitat es va dissoldre. Aleshores els gegants van passar a càrrec de la Comissió de Festes. Finalment la comissió desapareix i recauen en mans del president, fins aquell moment, Pau Alegre que els va depositar a la seva masia Martí a Ribes.

Aquests gegants mai més van veure la llum. Es té constància que l’any 1936 aquests gegants encara existien, però en un estat molt lamentable. La única cosa que es conserva són els quatre braços ,que van ser trobats per un grup de vilanovins a les golfes de la masia, els qual a partir del 1972 van passar a formar part dels Gegants de la Geltrú. Amb la substitució dels vells gegants de la Geltrú pels nous l’any 2000, els braços resten conservats per la Colla de Geganters de Vilanova i la Geltrú com a únic element centenari original que conserva la ciutat.

Amb aquestes dades la Colla de Geganters ,amb el suport de la FAC van voler recuperar aquests vells gegants adaptats al segle XXI i amb un funcionament més dinàmic i participatiu. Per això es va decidir fer uns gegants manotes construïts a Solsona per Manel Casserras, i, així el 2010 varen ser estrenats a la Plaça de les Cols el dimarts de Carnaval. El seu material és fibra de vidre, fusta i roba En un principi sortien el dimarts del Vidalot per la tarda i la nit, però des de fa uns anys surten dissabte i dimarts tarda, a on es reparteixen uns barrets de cuiner al públic assistent i han d’evitar que els gegants els hi facin caure amb les seves giravoltes. Al llarg d’aquesta primera dècada els gegants només han sortit per les dates de Carnaval i mai han sortit de la ciutat.

El Carnaval de l'any 2020 va ser especial perquè es van celebrarar els deu anys dels Gegants de la Cuyna Vella, i és per aquest motiu, que per primera vegada, van ser els amfitrions d’una trobada de gegants a on es convidaran els gegants de dues poblacions catalanes com són Solsona i Torà. Així el 8 de febrer de 2020 es va fer una cercavila de gegants per commemorar aquest aniversari i, a més dels Gegants de la Cuyna, ens van acompanyar el Brut i la Bruta de Torà i figures de Solsona com el Tófol- Nan, el Compte de l’Assaltu i els seus quatre nans. Les figures convidades són les principals protagonistes dels Carnavals de les seves poblacions, són gegants carnavaleros com els nostres. Gràcies a la visita d’aquests gegants els Gegants de la Cuyna aquest 2020 sortiran per primera vegada de la ciutat i aniran a visitar les poblacions dels gegants convidats i així podran representar el nostre Carnaval i la nostra ciutat. Com a novetat més destacada de l’aniversari els Gegants de la Cuyna Vella es va estrenar un ballet propi “Sopa de Caramel” amb música i coreografia realitzada expressament per a ells. La música ha estat compossada per la Marta Pujadas i la coreografia la ha realitzat en Miquel Burgés.

Torna a la pàgina principal

Fotografies

Gegants de la Cuyna Vella
Gegants de la Cuyna Vella
Gegants de la Cuyna Vella

Torna a la pàgina principal